لمینت سرامیکی

لمینت سرامیکی (Porcelain Veneer) به عنوان مشهورترین و برترین نوع لمینت دندان شناخته می‌شود، به حدی که اگر کمی با روش‌های اصلاح طرح لبخند آشنا باشید، احتمالاً این نوع لمینت را به عنوان تنها گزینه در نظر خواهید گرفت. پرسلین ونیر، یک لایه بسیار نازک و شفاف از ماده سرامیکی است که توسط پزشک متخصص بر روی سطح دندان‌ها نصب می‌شود و از استحکام بسیار بالایی برخوردار است. این ماده در محیط لابراتوار تولید می‌شود و جنسی همسان با دندان‌های طبیعی دارد.

امروزه لمینت سرامیکی به دلیل نیاز به حداقل تراش دندان و ظاهر زیبایی که ایجاد می‌کند، توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است. ضخامت لمینت‌های سرامیکی معمولاً حدود 5 تا 6 میلیمتر است و با استفاده از باند رزینی به دندان متصل می‌شوند. استفاده از انواع لمینت سرامیکی دندان برای تصحیح نقص‌ها و عیوب دندانی رایج است. این نقص‌ها ممکن است شامل شکستگی، ترک‌خوردگی، عدم تناسب دندان‌ها، رنگ نامناسب و شکل غیر مطلوب آن‌ها باشد.

 

ویژگی‌ لمینت‌های سرامیکی

  • دارای ضخامتی بسیار کم و رنگی شفاف‌تر از دندان‌های طبیعی هستند.
  • از مقاومت بالایی در برابر شکستگی و ترک‌خوردگی برخوردارند.
  • لمینت سرامیکی از نظر شکل ظاهری و رنگ، با دندان‌های طبیعی انطباق دارد.
  • متناسب با قالب، رنگ و فرم دندان هر شخص ساخته می‌شود.
  • به صورت دائمی بر روی سطح بیرونی دندان‌ها چسبانده می‌شوند.

 

موارد کاربرد لمینت سرامیکی

لمینت‌ سرامیکی، سطح جلوی دندان‌ها را پوشانده و به عنوان یک روکش برای بهبود زیبایی دندان‌ها و ایجاد تغییرات متعدد استفاده می‌شود. این تغییرات شامل اصلاح فرم نواحی ناهموار در دندان‌ها، رفع ساییدگی دندان و سفید کردن آن‌ها می‌شود. علاوه بر این، ونیر‌های سرامیکی می‌توانند شکل دندان‌ها را تغییر دهند، تراشه‌ها را پنهان سازند، نامتناسب بودن فرم لثه‌ها را تصحیح نمایند، فواصل بین دندان‌ها را ببندند و به ایجاد یکنواختی فواصل بین دندان‌ها کمک کنند. برای حفظ و مراقبت از انواع لمینت سرامیکی دندان، بهداشت دهان را رعایت نموده و به طور منظم از مسواک و نخ دندان استفاده نمایید.

 

استفاده از لمینت‌های سرامیکی برای چه کسانی مناسب نیست؟

  • افرادی که دندان‌هایی نزدیک به لب‌هایشان داشته و عادت به دندان قروچه کردن دارند.
  • افرادی که دندان‌هایشان دارای سایش شدید هستند.
  • افراد با بهداشت دهانی نادرست.
  • افرادی که مینای دندان‌هایشان به اندازه‌ی کافی ضخیم نیست.

 

 

انواع لمینت‌ سرامیکی دندان

انواع لمینت دندان سرامیکی بر اساس تکنیک اجرا شده توسط دندانپزشک و موادی که در تهیه آن‌ها به کار می‌روند، تفاوت‌هایی دارند. ماده سازنده نیز یکی از جنبه‌های تمایز انواع لمینت سرامیکی محسوب می‌شود. اغلب فرض می‌شود که، تمام لمینت‌های دندان سرامیکی از جنس سرامیک تهیه می‌شوند اما در واقعیت، در ساخت انواع آن‌ها از مواد مختلفی از جنس سرامیک استفاده می‌شود. رایج‌ترین انواع لمینت سرامیکی دندان عبارتند از:

  • IPS Empress: این نوع لمینت با استفاده از مدل قالب‌گیری شده از دندان یا Cast پرس شده و پس از فرم‌دهی در کوره تهیه می‌شود. همچنین به آن High-Pressed Ceramic نیز گفته می‌شود. از این نوع لمینت سرامیکی به میزان گسترده‌ای استفاده می‌شود.
  • CAD-CAM: در این نوع لمینت از یک بلوک سرامیکی استفاده می‌شود و روکش آن در یک جلسه تهیه می‌شود. این نوع لمینت کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد زیرا، رنگ‌بندی مناسبی ندارد و بیشتر مراحل طراحی آن به وسیله کامپیوتر انجام می‌شود.
  • لمینت فلدسپاتیک: این نمونه از لمینت، از مواد فلدسپاتیک تهیه شده و با پودر گذاری روی Cast در آزمایشگاه ساخته می‌شود.
  • بیس آلومینا و زیرکونیا: در این نوع لمینت سرامیکی، با استفاده از اکسید زیرکونیوم لایه‌ای روی یک قالب گچی تهیه می‌شود که متناسب با فرم دندان‌های شخص است. این قالب سپس در کوره قرار گرفته و بعد از ساخت، روی دندان‌های فرد چسبانده می‌شود. این نوع لمینت دارای استحکام بالایی است اما، به دلیل پیچیدگی نصب، کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • لمینت ایمکس (E-MAX): لمینت ایمکس یکی از بهترین و قوی‌ترین انواع پرسلین ونیر است. این نوع لمینت دارای جنس بسیار محکمی است و به حداقل میزان تراشیدن مینای دندان نیاز دارد. این نوع لمینت، ظرافت، شفافیت و استحکام بالایی دارد و طرح لبخند زیبایی را ایجاد می‌کند.
  • لمینت برلیانس: این نوع از لمینت دندان سرامیکی نیز، از استقامت بسیار بالایی برخوردار است و می‌توان آن را به صورت پوسته‌های بسیار نازک تهیه کرد. لمینت سرامیکی برلیانس علاوه بر جنس محکم خود، تا حد زیادی نیازی به تراشیدن دندان‌ها ندارد، مگر اینکه دندانپزشک قصد تغییر شکل یا کوتاه‌تر کردن دندان را داشته باشد.
  • لمینت سرامیکی لومینیرز: لومینیرز یک نوع روکش بسیار نازک و بی‌رنگ‌تر از لمینت دندان‌های معمولی است. در این نوع لمینت، نیازی به تراش دادن دندان‌ها نیست و روکش‌های تهیه شده، از مقاومت مناسبی در برابر سایش و شکستگی برخوردار می‌باشند.

 

 

نحوه استفاده از لمینت‌های سرامیکی

برای آماده‌سازی دندان‌ها، ابتدا بیمار مورد معاینه قرار می‌گیرد و در صورتی که نیاز به اقدامات خاصی مثل ارتودنسی و غیره وجود داشته باشد، این موضوع در این مرحله مشخص می‌شود. سپس کارهای آماده‌سازی دندان آغاز شده و در این مرحله، دندان به اندازه‌ی بسیار کمی تراش داده می‌شود. سپس قالب‌گیری انجام می‌شود و قالب به آزمایشگاه ارسال می‌شود. در بعضی موارد، قالب موقت برای بیمار قرار داده می‌شود و در صورت تأیید صحت همه چیز، قالب نهایی قرار می‌گیرد. در مرحله‌ی آخر نیز، لمینت سرامیکی با استفاده از باند رزینی بر روی دندان‌های طبیعی نصب می‌شوند.

 

مزایای استفاده از انواع لمینت سرامیکی دندان

استفاده از لمینت سرامیکی به دندان‌های شما زیبایی و دوام می‌بخشد و مزایای بسیاری به شرح زیر دارد:

  • رفع نقص‌های دندانی: لمینت‌های سرامیکی به رفع عیوب دندانی مانند حذف فواصل بین دندان‌ها، حذف لکه‌ها و موارد مشابه کمک می‌کنند و لبخند زیبا و منحصر به فردی را به شما هدیه می‌دهند.
  • ضخامت کم: یکی از دیگر مزایای لمینت‌های دندان سرامیکی، ضخامت کم آنهاست که باعث می‌شود دندان‌های شما به صورت طبیعی‌تری به نظر برسند.
  • ماندگاری بالا: ماندگاری بالای انواع لمینت‌ سرامیکی، یکی دیگر از ویژگی‌های برجسته این نوع لمینت است. طبق اطلاعات منتشر شده در سایت اینترنتی Beach City Dental، با رعایت اصول نگهداری مناسب، لمینت دندان‌ها ممکن است ۱۰ تا ۱۵ سال دوام داشته باشند.
  • ثبات رنگ: ثبات رنگ یکی دیگر از ویژگی‌های مهم لمینت‌های سرامیکی است. به دلیل استفاده از مواد باکیفیت در ساخت این نوع لمینت‌ها، تغییر رنگ آنها به ندرت و به حداقل می‌رسد.