بلیچینگ دندان

همه چیز در مورد بلیچینگ دندان

زیبایی دندان ها از جمله مسائلی بوده که برای برخی افراد، حائز اهمیت است. سفیدی دندان ها علاوه بر این که باعث زیبایی لبخند شما می شود، یکی از نشانه های سلامت دندان ها نیز می توان آن را در نظر گرفت. امروزه شیوه های تخصصی و کم عارضه تری برای سفید تر دیده شدن دندان ها وجود دارد که یکی از آن ها بلیچینگ می باشد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با بلیچینگ دندان بیشتر آشنا شویم.

 

 

بلیچینگ دندان چیست؟

ساختار دندان ها از دو قسمت عاج و مینا تشکیل شده است. مینای دندان، لایه محافظتی به رنگ سفید است که در اثر عوامل مختلف تغییر رنگ پیدا می کند. در نظر داشته باشید، مینای دندان، ممکن است به دلیل پوسیدگی به طور کامل از بین رفته و با نمایان شدن عاج، دندان ها به رنگ زرد دیده شوند.

اغلب، تغییر رنگ دندان ها به دلیل مصرف نوشیدنی های کافئین دار چون چای و قهوه رخ می دهد. کشیدن سیگار و مصرف مواد قندی نیز می تواند موجب پوسیدگی و زردی دندان ها شود.

بلیچینگ دندان درواقع روشی است که با استفاده از مواد شیمیایی، اقدام به سفید کردن دندان می کنند. پراکسید هیدروژن و پراکسید کاربامید دو ماده شیمیایی است که در بلیچینگ دندان استفاده می شود. این مواد با نفوذ به رنگدانه های که موجب زردی دندان ها شده، آن ها را اکسید کرده و به سفید شدن دندان کمک می کنند. سفید کردن دندان را می توان به صورت دوره ای انجام داد و زمان تقریبی ماندگاری آن بین ۳ تا ۵ سال می باشد. نتایج به دست آمده از این شیوه درمانی با توجه به شدت زردی دندان متغیر است.

 

انواع روش در سفید کردن دندان

مرتب کردن دندان (ارتودنسی)‌ از جمله پیش زمینه های لازم قبل از بلیچینگ است. به طور کلی، سفید کردن دندان ها به دو روش قابل انجام است.

بلیچینگ دندان در خانه

در بلیچینگ دندان به روش خانگی از یک ژل مخصوص حاوی پروکسید کاربامید استفاده می شود. برای این کار در ابتدا باید به دندانپزشک مراجعه کرده تا از دندان های شما قالب گیری شده و از قالب دندان ها، نایت گارد (محافظ دندان پلاستیکی شفاف) ساخته شود. فرد می تواند در خانه، ژل بلیچینگ را در نایت گارد ریخته و آن را در دندان های فک بالایی یا فک پایینی ثابت کند. در نظر داشته باشید، در طول روز باید یک تا شش ساعت، نایت گارد حاوی ژل مخصوص باید روی دندان ها نگه داشته شود. طول پروسه سفید کردن دندان ها در این روش، یک هفته برای هر فک در نظر گرفته می شود. به طور کلی، سفید کردن دندان ها به روش خانگی بسیار زمانبر بوده و در مقایسه با روش دندانپزشکی هزینه کمتری دا

 

بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی

یکی از روش های مناسب برای سفید کردن دندان، بلیچینگ در مطب است. در این روش متخصص دندانپزشک با استفاده از مواد با غلظت بالا، اقدام به سفید کردن دندان ها می کند. این شیوه زمانبر نبوده و مدت زمان انجام آن بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه می باشد. متخصص دندانپزشک در ابتدا ژل محافظت از لثه را بر روی لثه های فرد زده سپس از مواد سفید‌کننده را روی دندان ها استفاده می کند. مرحله بعدی، بکارگیری اشعه هایی با فرکانس بالا بوده که باعث افزایش فعالیت مواد سفید‌کننده دندان می شود. شایان ذکر است در بلیچینگ دندان به روش تخصصی، تنها از پراکسید هیدروژن استفاده می شود که ماده ای با حساسیت بالا بوده و کار با آن نیاز به مهارت کافی است.

مزایا و معایب سفید کردن دندان

بلیچینگ دندان از معایب و مزایایی برخوردار است که در ادامه به هر کدام از آن ها اشاره می کنیم:

 

مزایا

  • در مقایسه با دیگر روش های درمانی، بلیچینگ دندان روش ساده ای در نظر گرفته می شود.
  • غیر تهاجمی بودن: این شیوه درمانی در سفید کردن دندان ها، همواره خطر کمتری دارد و تنها ایجاد حساسیت در لثه ها برای آن ذکر شده است.
  • نتیجه به دست آمده همواره مثبت است.

معایب

  • سفید شدن دندان ها دائمی نیست: بعد از مدت زمان معین، برگشت دوباره دندان ها به رنگ قبل همواره وجود دارد.
  • ایجاد حساسیت در برخی افراد: میزان حساسیت از فردی به فردی دیگر متفاوت می باشد. همچنین نحوه انجام فرآیند بلیچینگ نیز تا حدودی در ایجاد حساسیت تاثیر‌‌گذار است. به طور کلی، عوارض آلرژیک بعد از مدت کوتاهی از بین خواهد رفت.
  • نتایج به دست آمده در سفیدی دندان ها، با توجه به میزان زردی آن ها، قابل پیش بینی نیست

 

 

مراقبت های ویژه بعد از بلیچینگ

بهتر است بعد از انجام بلیچینگ دندان، مراقبت های پس از آن را نیز را مد نظر داشته باشید. رعایت برخی از نکات  بعد از بلیچینگ، می تواند زمان سفید ماندن دندان ها را افزایش دهد.

  • در ساعت های اولیه بعد از بلیچینگ از مسواک زدن با خمیر دندان خودداری نمایید. دندان های خود را با آب ولرم و یا نسبتا گرم شستشو دهید. همچنین برای پیشگیری از ایجاد حساسیت در لثه ها، با ملایمت آن ها را ماساژ دهید.
  • در ۲۴ ساعت اولیه، از مصرف نوشیدنی های حاوی رنگدانه خودداری نمایید. چای، قهوه، نوشابه های گازدار از جمله نوشیدنی های است که باعث تغییر رنگ دندان ها بعد از بلیچینگ می شوند. در صورت مصرف این گونه نوشیدنی ها فوراً دندان های خود را با مسواک بسیار نرم شستشو دهید. به طور کلی، عدم مصرف این نوع نوشیدنی ها، مدت زمان ماندگاری سفیدی دندان ها را بالا می برد.
  • بعد از یک هفته که اقدام به مسواک زدن می کنید، حتماً از خمیر دندان ضد حساسیت استفاده نمایید.
  • مصرف شیر، لبنیات و همچنین آب به دوام بیشتر سفیدی دندان ها کمک می کنند.
  • از فشار شدید بر روی دندان تا یک هفته جلوگیری کنید. گاز زدن خوراکی های سفت چون انواع میوه می تواند اثر منفی روی بلیچینگ داشته باشد.
  • اگر پروسه بلیچینگ در مطب انجام گرفته شده است؛ بعد از یک هفته بهتر است برای بررسی نهایی به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
  • از مصرف غذا و نوشیدنی های داغ یا سرد تا یک ماه خودداری نمایید.
  • مصرف انواع میوه که رنگدانه های کمی داشته باشند چون موز، گلابی و سیب پوست کنده توصیه می شود.