ایمپلنت

دندان‌ها علاوه بر کمک به هضم غذا، یکی از اجزای تاثیر‌گذار در زیبایی چهره انسان محسوب می‌شوند. در صورتی که دندان‌ها به دلایل مختلفی از بین رفته یا توسط دندانپزشک از دهان خارج شوند، علاوه بر اختلال در فرآیند جویدن و هضم غذا، تأثیر منفی بر زیبایی چهره افراد نیز دارند. عوامل مختلفی در از بین رفتن دندان نقش دارند که از آن جمله می‌توان به؛ بیماری‌های لثه، پوسیدگی دندان‌ها و بیماری‌های ژنتیکی اشاره کرد. جهت تعویض و جایگزینی دندان‌های آسیب دیده یا از بین رفته، از روش‌هایی چون ایمپلنت دندان استفاده می‌شود. در ادامه قصد داریم تا ضمن شرح علل اصلی از بین رفتن دندان‌ها، شما را با جزییات، مزایا و معایب ایمپلنت یا کاشت دندان آشنا نماییم.

ایمپلنت دندان، یکی از کاربردی‌ترین روش‌ها جهت جایگزین نمودن دندان افتاده است.

مهم‌ترین علل از دست دادن دندان
 پوسیدگی دندان
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و عدم مراقبت صحیح از دندان‌ها می‌تواند، منجر به پوسیدگی دندان‌ها گردد. اگر پوسیدگی دندان ترمیم و درمان نشود، در نهایت ممکن است به خارج کردن دندان و انجام روش‌هایی چون ایمپلنت نیاز شود.
 ابتلا به برخی بیماری‌ها
دو نمونه از بیماری‌های شایع که ممکن است بیماری لثه را تشدید کرده و منجر به از دست رفتن دندان‌ها شوند، بیماری‌هایی مانند دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا هستند.
 بیماری لثه و پریودنتال
موثر‌ترین عاملی که می‌تواند به از دست رفتن دندان‌ها منجر شود، وجود بیماری لثه و پریودنتال است. این بیماری ناشی از تشکیل پلاک و رسوبات دندانی و فرو رفتن آنها به زیر خط لثه است و با التهاب لثه و آسیب به استخوان نگه‌دارنده دندان همراه است.
 اصابت ضربه به دندان
تروما و آسیب‌دیدگی دندان دو مورد از عواملی هستند که می‌توانند، به شکستن و حتی از بین رفتن دندان‌ها منجر شوند. تروما ممکن است ناشی از ضربه ناگهانی به دندان، سقوط شدید، تصادفات ورزشی یا برخورد اجسام سخت به دندان باشد. در این شرایط می‌توان از روش‌هایی چون ایمپلنت دندان جهت جایگزینی دندان از دست رفته استفاده کرد.
 ژنتیک افراد
در برخی موارد، وراثت و ژنتیک نیز می‌توانند، مانع از تشکیل دندان‌ها یا رشد صحیح آنها شوند. بر اثر ابتلا به این بیماری، ممکن است دندان‌های عقل از بین رفته یا دندان‌های چندگانه در جهت جلویی تشکیل نشوند. این مسئله باعث کج شدن دندان‌ها، تخریب استخوان فک و ایجاد فاصله‌ بین دندان‌های دیگر در افراد مبتلا شده و نیاز است از روشی مطمئن، جهت رفع این مشکل و جایگزینی دندان از دست رفته استفاده شود.

عدم مراقبت صحیح از دندان‌ها می‌تواند، منجر به پوسیدگی دندان‌ها گردد.

ایمپلنت، بادوام‌ترین روش جایگزینی دندان
بسیاری از افراد برای جایگزین کردن یک یا چند دندان و یا حتی یک ردیف کامل از دندان‌ها، روش ایمپلنت دندان را انتخاب می‌کنند. ایمپلنت‌ها، پایه‌های فلزی شبیه به یک پیچ هستند که، به وسیله فرآیند جراحی در استخوان زیرین یا بالایی فک قرار می‌گیرند. آن‌ها همچنین به‌عنوان پایه‌‌ای مناسب جهت قرار دادن دندان‌های مصنوعی، بریج و نگهداری تاج دندان مورد استفاده قرار می‌گیرند. این پایه‌ها از جنس تیتانیوم (نوعی فلز مقاوم و سبک) یا سایر موادی که بدن به آن‌ها واکنش منفی نشان نمی‌دهد، ساخته می‌شوند. اکثر دندانپزشکان بر این باورند که کاشت دندان یکی از بهترین و موثر‌ترین روش های جایگزین دندان افتاده می‌باشد.

شرایط لازم جهت انجام ایمپلنت دندان
مهم‌ترین شرط برای انجام ایمپلنت دندان، سنجش کیفیت، مناسب بودن ابعاد و مقاوم بودن استخوان فک است. با این حال، حتی اگر استخوان شرایط لازم برای نگهداری ایمپلنت را نداشته باشد، با استفاده از فرآیند پیوند استخوانی و تقویت آن، می‌توان این درمان را انجام داد. شرط دیگری که برای انجام عمل جراحی لازم است، مناسب بودن وضعیت سلامتی شما است.

مهم‌ترین شرط برای انجام ایمپلنت، مناسب بودن ابعاد و مقاوم بودن استخوان فک است.

مراحل انجام ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان از مراحل گوناگونی تشکیل شده است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
 گام اول در فرآیند کاشت دندان، مشاوره و تشخیص پزشکی است. در این مرحله، شما باید به یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت مراجعه کنید. در این مرحله، اطلاعات جامعی در مورد وضعیت دهان و دندان‌های شما و وضعیت عمومی سلامتتان جمع‌آوری خواهد شد.
 در گام بعد، جراح یک برش در بافت لثه شما ایجاد می‌کند، تا به استخوان فک دسترسی داشته باشد. سپس یک یا چند ایمپلنت به دقت در استخوان فک شما قرار داده می‌شود. بعد از جایگذاری ایمپلنت‌ها، معمولاً یک پلاک یا پیچ موقت نیز بر روی آنها قرار می‌گیرد.
 پس از عمل جراحی، نیاز است مدت زمانی طی شود تا استخوان به ایمپلنت‌ها بچسبد و آن‌ها را تثبیت کند. این مرحله در واقع به عنوان فرآیند التیام پس از ایمپلنت‌سازی شناخته می‌شود و معمولاً روند انجام آن، یک تا چند ماه به طول می‌انجامد.
 قرار دادن پروتز: پس از طی دوران نقاهت و حصول بهبودی، پروتز دندانی مانند تاج، بریج یا دندان مصنوعی بر روی ایمپلنت‌ دندان قرار می‌گیرد. این پروتز به طور دقیق طراحی و ساخته می‌شود تا از نظر شکل، اندازه و رنگ به دندان‌های طبیعی شما شبیه باشد. پس از قرار دادن پروتز، تنظیمات و منطبق‌سازی نهایی انجام می‌شود.
 نگهداری و مراقبت پس از کاشت: پس از اتمام نصب پروتز، نگهداری منظم و مراقبت صحیح از ایمپلنت‌ها و پروتز امری بسیار مهم است.

طول مدت درمان و میزان ماندگاری ایمپلنت
مراحل کاشت دندان به طور معمول از زمان شروع تا زمانی که روند جایگزینی دندان کامل شود، چند ماه به طول می‌انجامد. سپری نمودن این دوره، جهت تکمیل فرآیند اتصال استخوان به ایمپلنت و تقویت آن، ضرورت دارد. ایمپلنت دندان یکی از روش‌هایی است که، جهت جایگزینی دائمی دندان‌های از دست رفته مورد استفاده قرار می‌گیرد و با رعایت مراقبت‌های صحیح، می‌تواند تا پایان عمر ماندگار باشد. آمار نشان می‌دهد که، ایمپلنت‌ها به طور میانگین بیش از 25 سال دوام دارند. بنابراین، می‌توان این روش درمان را به عنوان یک سرمایه‌گذاری مطمئن برای حفظ سلامت و زیبایی دندان‌های افتاده در نظر گرفت.

ایمپلنت‌ها به طور میانگین بیش از 25 سال دوام دارند.

هزینه‌های مربوط به ایمپلنت دندان
هزینه‌های مرتبط با ایمپلنت دندان متغیر بوده و به عواملی همچون تعداد ایمپلنت‌های کاشته شده، شرایط استخوان فک، موقعیت دقیق ایمپلنت‌ها در دهان و نیز مدت زمان و دشواری انجام فرآیند جراحی بستگی دارد. درست است که کاشت دندان در مقایسه با سایر روش های جایگزین دندان افتاده، از نظر هزینه بسیار گران قیمت‌تر است اما با توجه به ماندگاری بسیار بالای آن (بیش از 25 سال) و عدم نیاز به تعویض پس از کاشت، بسیار مقرون به صرفه می‌باشد.

مزایا
مهم‌ترین مزایای ایمپلنت دندان به شرح زیر می‌باشند:
 طبیعی بودن ظاهر دندان‌ها: دندان ایمپلنت شده از نظر ظاهری با دندان‌های اطرافش کاملاً هم‌خوانی داشته و طبیعی به نظر می‌رسد. این مورد یکی از مهم‌ترین دلایل برتری این روش، نسبت به سایر روش‌های جایگزینی دندان است.
 عملکرد و کارآیی بهتر: ایمپلنت، عملکردی بسیار مشابه با دندان طبیعی دارد. از این رو شما می‌توانید به راحتی و به طور طبیعی غذا بخورید و صحبت کنید، بدون اینکه مشکلی در این زمینه داشته باشید.
 ماندگاری و استحکام بالا: شما در صورت کاشت دندان، نیازی به خارج کردن آن‌ها ندارید و می‌توانید مانند دندان‌های طبیعی از آن‌ها استفاده کنید. زیرا ایمپلنت‌ها به طور دائمی در موقعیتشان باقی می‌مانند و در طولانی مدت قادر به تحمل فشارها هستند.
 حفظ سلامت فک و دهان: ایمپلنت‌ دندان برخلاف برخی دیگر از روش‌های جایگزین دندان افتاده مانند پل‌ها، که به فضای سایر دندان‌ها نیز نیاز دارند، صرفاً فضای مربوط به دندان افتاده را اشغال می‌کنند. این امر به حفظ سلامت دهان و دندان شما کمک زیادی می‌کند.

دندان ایمپلنت شده، از نظر ظاهری طبیعی به نظر می‌رسد.

معایب
 هزینه بالا: ایمپلنت دندان روشی پرهزینه است و پرداخت هزینه‌های مربوط به آن، برای بسیاری از افراد دشوار می‌باشد. البته این مورد به کمک روش پرداخت اقساطی قابل حل می‌باشد.
 طولانی بودن دوره درمان: این روش شامل مراحل کاشت ایمپلنت، بهبودی استخوان، ترمیم لثه و جایگزینی پروتز دندان می‌شود و از این رو انجام آن زمانبر است.